Brev från Pauline

Gud vill att alla människor skall räddas och komma till insikt om sanningen.” (1 Tim 2,4)

 

Kära vänner i Finland och Sverige

 

Am 4. maj var det ett år sedan jag flyttade till Hamburg, även om det dröjde 2½ månader innan jag kunde flytta från under församlingen till under taket! Ingen stor fest men jag bjöd ett par vänner på kaffe och vi pratade om vad Gud hade gjort i våra liv det senaste året. Jag är fortfarande så tacksam att Herren ledde mig hit och att Han har varit med hela vägen.

 

Får jag presentera min bostad?

Den ligger under taket på kyrkan, har lutande fönster – så jag ser fåglarna, molnen och solen lättare än människor! I vardagsrummet finns soffa, fåtölj, små bord, en liten bokhylla och mitt skrivbord med stol. Ett städskåp ryms i hörnet. Pastorskansli förenades med bostaden och gav mig ett sovrum. (Jag bytte med pastorn, hans kansli är nu i mitt rum i halv-källaren). Köket totalrenoverades för mig, det ät litet men fint. Sen är det förstås ett badrum. Jag har varken källare eller balkong. Jag bifogar ett par bilder. I bilden på huset göms mina fönster bakom trädet.

 

Resor

Mitt korta besök i England var lyckad i det att jag fick tömma det lilla rummet i min annars uthyrda lägenhet. Min syster hjälpte mig och mycket gavs bort till kristna 2nd-hand butiker, en del till soptippen. En del möbler hade jag gärna behållit men jag måste vara praktisk. Det är bättre om någon annan kan ha nytta av dem.

 

EKMs konferens i Kroatien var fin – det var mest missionärer eller ledare, med några gäster. Vi var ca 360, varav ca 100 barn (0-18 år). Hotellet var bra, programmet var bra, men det som intresserade mig mest var gemenskapen. Vid varje måltid satte jag med andra människor, så kunde jag byta nyheter men rätt så många gamla och nya bekanta. Vid nattvard var det några av de troende tonåriga som tjänade oss – det var rörande.

 

Hamburg

Sista söndagen i månad bjuder vi grannar och vänner på mat för 1�. De flesta kommer tyvärr inte på gudstjänsten först men vid matbordet kan vi prata med dem, så de ser vi är normala människor! I mars hade vi gäst-gudstjänst som började kl11 istället för kl10, och då satt vi till bords redan under gudstjänsten och så kom maten direkt efteråt. En kort film gjorde djup intryck. Så höll vi en förkortad Alpha kurs, som drog två par som  inte visste  mycket om den kristna tron. Vi fortsätter med en Beta kurs.

 

En gång i månaden håller vi kvällsmat för män och sedan frukost för kvinnor. Hittills har vi haft bönekväll en gång månaden, nu blir det två gånger. Och varje vecka har vi bibelstudie för äldre, och tre olika cellgrupper. Barn- och ungdomsarbete har vi tyvärr inte.

Den 9.-11. maj hade vi en församlingsweekend. Vädret var inte så bra men vi hade god gemenskap inom hus och firade födelsedag av en äldre broder.

 

Gymnastik för kropp och hjärna

Jag går till två olika gymnastikgrupper. Det är bra för kroppen och ger möjlighet att lära känna nya människor. Det tar tid, då andra medlemmar har varit med i 30-40 år och är goda vänner. Men jag kommer med så småningom. Och hjärngymnastik? Det finns en ungersk kvinna i församlingen, och i februari började jag träffa henne en gång i veckan för att prata ungerska! Det är 15 år sedan jag sist har talat det språket, men jag förvånas över hur mycket finns ännu i hjärnan och behöver bara fås långsamt fram igen. Det är verkligen gymnastik, och vi båda tycker det är mycket roligt.

 

En blick framåt

Vår stadsdel, Horn, håller en gatufest varje år. Vi skall också vara där 24.5. för att få  kontakt med nya människor. Jag skall ha mina Belleplates med för att locka folk med musik.

De sista par månader har jag fåt tala till pensionärer i två andra församlingar i Hamburg och andra inbjudan står i nära framtid. Då har jag också min bok Maxirisk med (på tyska förstås) men nu är de slut, så jag har just beställt en ny upplaga.

Jag har inga resplaner framåt, inte ens till Norden just nu. Vi får se om Gud har några planer.

Våra patienter

Pascal blir snart utskriven som frisk efter all kemoterapi för leukemi. Att han överlevt då han också har cystisk fibros är ett under och svar på många böner. Han ger Gud äran.

Lille Jakobs kemoterapi gick bra, men en ny tumör i hjärnan upptäcktes och han måste få strålterapi. Vi vet inte ännu om det har hjälpt. Be för föräldrarna, starka kristna men så trötta med all stress och sorg.

 

Det var roligt att ha ett överraskande besök av Tore och Brita Ahlgren från Andreaskyrkan i Helsingfors för ett par dagar sedan. Folk på genomresa i Hamburg är alltid välkomna att titta in. En soffa finns för dem som vill övernatta här.

 

Tack för förbön och ha en bra sommar.

Böneämnen:

– Tacka, att Pascal mår nu bra, och be för lille Jakob och hans familj.

–  Be om nya kontakter, kanske från gymnastikgrupperna.

–   Be att Herren skall fortsätta bruka mig efter sin vilja.

–   Tacka för livets glädje i Jesus.

–    Be om goda idéer för en semester någonstans.

Från maj 2014