Evangelistmissionen ser resultat i USA

MKF:s evangelist Olle Rosenqvist (Evangelistmissionen) besökte USA i september . Olle inbjöds till USA av Buthanese Nepali Refugee Churches (BNRC) – en snabbt växande väckelserörelse.

– Då ledaren John Monger ringde mig i januari var de 80 församlingar, berättar Olle. I juni ringde han mig igen och då var de 130 församlingar.Lite senare ringde han mig igen och bad mig komma dit… då var de 200 församlingar! Han önskade att jag och min samarbetspartner i Himalaya-området skulle komma till dem för att se vad vi är ”pappor” till.

Bakgrunden till väckelsen är nämligen ett ledarseminarium som Olle höll i ett flyktingläger för buthaneser i Nepal 2007. Under en vecka deltog 90 män i seminariet. Det hela ledde till att 50 000 människor i flyktinglägret kom till tro, en tredjedel av hela lägret! Då flyktingarna småningom blev utspridda runt världen fick en stor del av dem komma till USA, där de blev emottagna i de flesta av delstaterna. På så sätt fick BNRC-rörelsen sin start år 2009. Ledare för rörelsen är John Monger, som själv suttit fängslad elva månader i Buthan och senare ett och ett halvt år i Nepal på grund av sin tro.

Olle berättar att BNRC för tillfället är den snabbast växande väckelserörelsen i USA, enligt amerikanska väckelseforskare. Även kristna infödda amerikaner har fått upp ögonen för väckelsen och kommer med i församlingarna.

– Det är mäktigt att se att det utgående från ett seminarium i ett flyktingläger i Nepal nu finns 200 församlingar i USA! Det är otroligt roligt att se! Samtidigt är det också lite skrämmande, med tanke på ansvaret som följer med. Jag fick nypa mig i armen flera gånger under besöket… var det här verkligen sant?

Utöver församlingarna i USA finns också församlingar som utgår från samma flyktingläger i Australien, Nya Zeeland, Holland, Danmark, Norge och England. Under veckan i USA undervisade Olle även 600 ungdomar från BNRC i Texas.

På torsdag denna vecka (v. 43) reser Olle till Nepal där han skall sända ut 40 nya evangelister. Han kommer också att besöka flyktinglägret där 40 000 flyktingar fortfarande finns kvar. Väckelsen pågår fortfarande i lägret.

– Det ska bli roligt att hälsa på dem där och berätta om hur väckelsen har spridit sig!