Böneupprop för missionen

Med start i februari 2023 kommer vi varje månad ha ett böneupprop för något av våra missionsområden. Med anledning av den svåra vintern och de annars svåra förhållandena så är Afghanistan först ut på vår lista. Var med och be för Afghanistan genom Februari månad. 
– Markus Linde, Missionskoordinator MKF
 
Sedan augusti 2021 då koalitionsstyrkorna drog sig ut ur Afghanistan har Talibanernas styre blivit hårdare och hårdare, så att vi är tillbaka på den nivån som vi såg mellan 1996 och 2001. De rättigheter för etniska och religiösa minoriteter och speciellt för kvinnor som under 20 års tid arbetats fram raserades över en natt. Idag tillåts inte kvinnorna arbeta och våra tidigare biståndsprojekt i Lal är inte något undantag. 

Nu kommer dessutom rapporter om att vintern är extra hård i år och redan har hundratals afghaner frusit ihjäl, temperaturen går ner så långt som till -34 grader och många har inte råd att varken värma upp sina hus eller köpa mat. När kylan blir så extrem och man inte har vare sig kläder eller värmemedel så är det barnen som drabbas hårdast, världshälso-organisationen WHO meddelar att antalet barn som lider av eller dör i lunginflammation drastiskt ökar för varje dag. Trots de svåra humanitära förhållandena så tillåter Afghanistan inte kvinnliga biståndsarbetare att hjälpa till. Förlorarna är kvinnorna, de fattiga, de etniskt och religiösa minoriteterna. 
Källa: Svenska Yle 

Organisationen Open Doors som håller koll på förföljelsen av kristna i världen rankar Afghanistan som en av de 10 värsta platserna i världen att vara kristen på. Talibanerna har gjort det tydligt att Afghanistan är en Islamistisk stat och därmed blir det alltså svårt eller omöjligt att öppet konvertera från Islam till Kristendom. I början av maktövertagandet 2021 gick Talibanerna dörr till dörr och letade efter kristna samt beslagtog mobiltelefoner för att leta efter bevis, t ex bibelappar för att kunna straffa kristna. Avfall från islam eller övergång till annan religion straffas med döden. Den kristna kyrkan har tvingats än mer under jorden.
Källa: Open Doors 

Jan Tunér som varit utsänd biståndsarbetare sedan 1977, och lett olika biståndsprojekt, i Afghanistan berättar mer om våra kontakter där och deras nuvarande situation: 
– Ungefär 90 %  av befolkningen lever nu i stor fattigdom. Detta beror på den otroligt höga arbetslösheten, utbredd torka och skenande matpriser. Under det senaste året har vi genom MKF regelbundet kunnat förmedla gåvor till ”afghaner i nöd”. Vi är tacksamma att vi har kunnat hålla kontakten med några afghaner, som vi känner sedan decennier tillbaka. De har stor integritet och är pålitliga och förmedlar hjälpen vidare till fattiga familjer varav många är änkor med flera barn. Vår kontakt förmedlar pengarna till ett visst antal familjer, som då kan köpa basförnödenheter som mjöl, matolja, ris, te mm. Under vintermånaderna har de också kunnat köpa vinterkläder från second hand bazaren och kol för att hålla sig varma. Hjälpen gör stor skillnad och betyder oerhört mycket för dem som är arbetslösa och utan inkomst. För ca 90 € kan en familj få mat för en månad.

Hur kan vi be för Afghanistan?

– Be för kvinnorna som fråntagits både arbete och studiemöjligheter och som förlorat allt hopp,

– Be om kreativitet att hitta möjligheter till att få en inkomst – som t ex kvinnan som startade ett bageri där hon har anställt flera kvinnor. Be för de änkor på landsbygden som drömmer om hjälp att köpa en ko för att bli självförsörjande, (en bra ko kostar 500 €).

– Be för de högsta talibanledarna att de tar tillbaka sina dekret som hindrar kvinnor från att  studera och arbeta. Be för alla bistånds- och hjälporganisationer att de får gehör för sin begäran att kvinnor ska få återgå till att arbeta med hjälpverksamhet

– Be om beskydd för Jesus efterföljare och att fler afghaner får möta Guds omsorg och kärlek.

– Be om Guds ledning för de kristna biståndsarbetare som finns på plats

Hur kan vi ge till Afghaner i Nöd?
Om du vill vara med och lindra nöden ekonomiskt så kan Du skicka Din gåva via Missionskyrkan i Finland. 

IBAN konto: FI57 4055 1020 2570 71         SWIFT: HELSFIHH 
Skriv referens 21607 eller på meddelandet ”afghaner i nöd” 

Du kan också ge din ge din gåva till MKF genom Mobilepay med koden 55058, med samma referens eller meddelande som ovan.